Svenskaarbete - Deckare

Hejsan!

Jag har läst boken Vita nätter av Ann Cleeves. Den utspelar sig på Shetlandsöarna mitt i sommaren. Boken handlar om att en främmande man med en clownmask framför ansiktet blir mördad i en bod och som sedan hittas dagen efter. Eftersom att de inte vet vem den döde mannen är blir det mycket svårare för dem att ta reda på vem mördaren är.

Jag tänkte beskriva lite kortfattat en viktig karaktär från boken och jag har valt Kenny Thomson. Han är den personen som hittar mannen som blivit mördad och det var när han skulle ut med båten en morgon. Kenny är ungefär 50-60 år och bor tillsammans med sin fru Edith på Shetlandsöarna. Kenny har bott där enda sedan han var liten och känner till stället mycket väl. Det framgår tydligt i boken att han är en ganska lugn och sansad typ. Edith och Kenny äger väldigt mycket mark och har ett stort hus med stor trädgård. Dessutom har de får som står i hagar en bit bort. Kenny har också en bror, Lawrence,  som försvann för flera årsen och lite längre fram i boken tror han att det kanske kan vara Lawrence som är den döde mannen. Kenny beskriver Edith som väldigt vacker och snygg för sin ålder, medan han själv tycker att han har sträva händer. Han tänker ofta tillbaka på hur det var när han var liten när han bodde med sina föräldrar i samma hur som bor i nu och jämför mycket då med nu.

"Roddy Sinclair, tänkte han. Det skulle just vara likt honom. Den pojken visade ingen hänsyn. En gång hade han ett slags party här inne, och Kenny hade kommit dag och hittat en hög av röda burkar, en tom whiskyflaska och en främmande pojke i en sovsäck. Kenny drog upp dörren och kände den välbekanta lukten av motorolja och fisk. Eftersom han hade tänkt på Roddy Sinclair antog han till att börja med att gestalten som hängde och dinglade i taket var ett av pojkens busstreck."

Detta citatet tycker jag samanfattar hela boken och det tycker jag eftersom att nu får man en liten aning om vad som har hänt. Jag tycker också att det samanfattar bra för att hela boken kretsar kring denna plasen. Det var i denna boden som han hade blivit mördad och det var bara en tidsfråga innan man skulle hitta mördaren.

Skrivet av: Victoria Lundqvist SP10B METG 2010


I Boovaalll!!

Hejsan nu är jag i Bovall hos en kompis som fyller år imorgon! Kommer inte blogga så mycket kanske... Eller inte så roliga inlägg i alla fall :P

Kram!

Contrast

Hej på er!

Sorry för dålig uppdatering, men prioriterar alltid skolan först! Tänkte visa en cool bild som jag redigerade lite nyss...

Säg gärna vad ni tycker om den ;)

Puss!

 


RSS 2.0